Smalec z fasoli

Smalec z fasoli
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pularda
To idealne smarowidło do chleba na czas kryzysu. Smalec z fasoli, który ostatnio jest bardzo popularny, wcale nie jest nowym wynalazkiem – ten przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1941 roku. Pyszne, proste i tanie. Po więcej kryzysowych przepisów zapraszam na mojego bloga

Składniki

  • 150 g suchej fasoli
  • 250 g cebuli
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

  1. Fasolę zalać wodą i moczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

    Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu lub oleju.

    Ugotowaną fasolę zblendować na gładką pastę, dodać cebulę i przyprawy, wymieszać. Podawać z pieczywem.

Składniki
  • 150 g suchej fasoli
  • 250 g cebuli
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek
Składniki