Smalczyk domowy

Smalczyk domowy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: EWAM45
Taki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak większość chętnie się tym zajada.

Składniki

  • 500 g słoniny
  • 300 g boczku
  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatka lub szynka
  • 2 średnia cebula
  • 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek 1 jabłko

Przygotowanie

  1. Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej kroiło)

    W garnku do smażenia ( u mnie stary prodiż, bardzo dobrze się sprawuje na wszelkie przetwory) najpierw przetapiamy słoninę. Robimy to na delikatnym ogniu. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.

    Do wytopionej słoniny dodajemy pokrojony boczek. Mieszamy do zarumienienia skwarek.

    Następnie dodajemy mielone mięso i dalej wysmażamy.


    Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do momentu, kiedy się zeszkli.

    Jabłko obrane ze skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do smalcu, chwilę mieszamy ok 5 min.

    Doprawiamy solą . pieprzem, majerankiem.

    Gorące wlewamy do słoików. Odwracamy do góry dnem na ok 15 min. Słoiczki trzymamy w lodówce.

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 14 września 2015
Przepyszny <3
EWAM45 15 września 2015
Oj tak , tak. Pozdrawiam
pesto 19 października 2015
Bardzo mięsny, taki lubię najbardziej :)
Składniki
  • 500 g słoniny
  • 300 g boczku
  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatka lub szynka
  • 2 średnia cebula
  • 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek 1 jabłko
Składniki