Ślunski galert (galareta z nóżek)

Ślunski galert (galareta z nóżek)
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Jedzom to wsziscy, w cołkiej Polsce, ale sie nie prziznajom. U nich to je galaretka abo "meduza" (a do tego "luneta"). U nos ajnfach galert. Nojlepszy ze świńskich szłapów i golonki.

Składniki

  • dwie świńskie szłapy
  • jedna golona (najlepiyj zadnio, mo mo wiyncyj miynsa)
  • jarzina jak na rosół, ino dej wiencyj ziela i listków bobkowych
  • ze dwie łyżki łoctu.

Przygotowanie

  1. Szłapy i golono umyj gryfnie. Szłapy wciep do gorka, zalyj zimnom wodom i zagotuj. Kiej zawrze, dodej golono. Warz kajś z godzina, potym wciep jarzina i przyprawy, dolyj zedwie łyżki łoctu i trocha zalcu do smaku. Warz, aż miynso bydzie blank mienkie.

    Miynso wyciong z gorka, połobiyrej.
    Pożniyj na małe koncki.
    To, co ci sie wywarziło łodcedź.

  2. Posiekane miynso wciepej do miskii zalyj wywarym.
    Odstow do zimnego. Kiej łostygnie - wsadź do lodówki.
    Nie jydz, aże bydzie zgynstniałe!

    Podowej z cytryną, ale barzi po ślonsku bydzie z łoctym.
    Mie nojlepiyj pasuje z zynftem.
    ... a lorneta... czymu niy?

Komentarze do przepisu (5)

danda 23 października 2013
Z całym przepisem w zasadzie się zgadzam, ale jest jeden wyjątek: Ja nie dodaję octu, ponieważ jest niezdrowy.... Czytaj całość »
Z całym przepisem w zasadzie się zgadzam, ale jest jeden wyjątek: Ja nie dodaję octu, ponieważ jest niezdrowy. Kiedy galareta jest już zastygnięta, wtedy ten kto lubi, może ją sobie skropić leciutko octem lub sokiem z cytryny. Można też (i ja to robię zawsze), dodać wyciśnięty przez praskę ząbek (lub dwa) czosnku.Galaretka zyskuje na ostrości i wartości w postaci wszystkich jego zalet.Smacznego!
Wiech_K 23 października 2013
Cześć.
Dziękuję bardzo za uwagi. W zasadzie masz rację, ale przepis oryginalny (jeszcze po babci) zakłada... Czytaj całość »
Cześć.
Dziękuję bardzo za uwagi. W zasadzie masz rację, ale przepis oryginalny (jeszcze po babci) zakłada ocet, a on, mimo tego, że niezdrowy, poprawia smak.
Nie ująłem tego w przepisie, ale z jarzynami do wywaru również dodaję czosnek, tak, że galareta ma właściwy, lekko czosnkowy smak. Nie zawsze to co dobre jest zdrowe. Szkoda :-(
Pzdr
Wiech
Konto usunięte 23 października 2013
U mnie takie zimne nóżki są musowo na każde święta, bo wszyscy bardzo lubią, octu też do wywaru nie dolewam... Czytaj całość »
U mnie takie zimne nóżki są musowo na każde święta, bo wszyscy bardzo lubią, octu też do wywaru nie dolewam i u mnie galareta jest bardzo klarowna, może właśnie dlatego.
Tak jak pisze danda, każdy sobie przy stole dokwasza czym chce, pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dwie świńskie szłapy
  • jedna golona (najlepiyj zadnio, mo mo wiyncyj miynsa)
  • jarzina jak na rosół, ino dej wiencyj ziela i listków bobkowych
  • ze dwie łyżki łoctu.
Składniki