Słoik do pracy: pikantna słodycz z quinoa

Słoik do pracy: pikantna słodycz z quinoa
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pomarańczowy chutney z ryżem i quinoa to pyszna rozgrzewająca przekąska do pracy. Można się nią delektować na ciepło, ale na zimno też rozgrzewa :) Przepis na 1 porcję ok 250g

Składniki

  • energetyzujący chutney - dynia z pomarańczą (lub inny) - ok. 1100g tj.pół słoiczka
  • ryż biały długoziarnisty - 2 łyżki
  • quinoa (komosa ryżowa) - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Co zrobić z rozpoczętym słoikiem chutneya, konfitury, dżemu, kiedy stoi otwarty w lodówce już od kilku dni? - zapakowac do słoika do pracy :)

    chutney można kupić gotowy lub przygotować wczesną jesienią i zawekować - a przepisem dzielę się tutaj:
    https://smaker.pl/przepis-energetyzujacy-chutney-dynia-z-pomarancza,124092,domowapiwniczka.html

  2. Ryż płuczę pod zimną bieżącą wodą, mieszam z quinoa i gotuję 10 min pod przykryciem. w szklance wody "na oko" :)
    Przez zamknięta pokrywkę wylewam nadmiar wody. Wyłączam grzanie.
    i ...zapominam na czas szykowania się do pracy.

    Pakuję ugotowany ryż z komosą do słoika z chutneyem i już, gotowe! Teraz wszamię ze smakiem, zamiast lecieć do bufetu na drożdżówkę :)

Składniki
  • energetyzujący chutney - dynia z pomarańczą (lub inny) - ok. 1100g tj.pół słoiczka
  • ryż biały długoziarnisty - 2 łyżki
  • quinoa (komosa ryżowa) - 1 łyżka
Składniki