Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezbędne składniki: 1 kg świeżych węgorzy, sól, sok z cytryn, 100 ml białego wina wytrawnego, 10 ml oliwek, 2 łyżki miodu, kilka kropel sosu worcester, 8 małych listków laurowych, 12 małych listków szałwii, sól
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Oczyścić skórę węgorza od zewnątrz, nacierając ja solą. Rybę dokładnie oczyścić od wewnątrz i pokroić w 4 cm kawałki. Wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem ziół , wolno ogrzewać , cały czas mieszając, tak aby powstał jednolity sos, Polać nim rybę i marynować ją przez 3-4 godz. Podczas marynowania węgorza co jakiś czas go mieszając. Rozgrzać grill. Węgorza należy osączyć. Na cztery igły do szaszłyków nadziewać na zmianę liście szałwii, rybę, i liście laurowe. Grilować powoli z każdej strony przez około 4-6 minut. Przed podaniem oprószyć solą.
Słodko -pikantne szaszłyki z węgorza należy podawać z sałatka ziemniaczaną z kawałkami z jabłek i sosem majonezowym.