Ślimaczki z tortilli z salami

Ślimaczki z tortilli z salami
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: doriss
Idealna przekąska, można zabrać ją do pracy na drugie śniadanie lub dać dziecku do szkoły. Znakomicie sprawdzi się na każdą imprezę oraz na piknik. Zrobienie zajmie nam zaledwie chwilę a smak w ustach pozostanie na długo.

Składniki

  • tortilla pszenna 4 sztuki
  • salami z pieprzem 10 dag
  • Ogórek konserwowy 2 sztuki
  • serek kanapkowy czosnkowy 1 opakowanie
  • Sałata

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki.
    Ogórka kroimy na bardzo cienkie i wąskie paseczki. Plasterki salami przekrawamy na pół.
    Sałatę myjemy i strzępimy na mniejsze kawałki.

  2. Placek tortilli smarujemy serkiem naturalnym (ja używam czosnkowego, ale może być każdy w zależności od upodobań). Na posmarowanym placku układamy sałatę. Możemy poczekać ok. 5 minut, wówczas placek zmięknie i będzie go nam później łatwiej zrolować.

  3. Na placku układamy plasterki salami, przekładając słupkami ogórków.

  4. Placek rolujemy i zawijamy. Aby lepiej było nam pokroić, zawijamy w folię spożywcza i umieszczamy na ok. 1 godzinę w lodówce.

  5. Gotową roladę ostrym nożem kroimy na kawałki, odcinając brzegi.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

magdakos 20 października 2016
O super! właśnie czegoś takiego szukałam :-)
anonymous.375227 15 stycznia 2019
Robiłam identyczne ślimaczki tylko, że z łososiem :) Jednak dziś spróbuję wersji z salami, ponieważ zostało... Czytaj całość »
Robiłam identyczne ślimaczki tylko, że z łososiem :) Jednak dziś spróbuję wersji z salami, ponieważ zostało nam trochę tego w obsybce z dobrowolskich. A szkoda marnować tak dobre mięsko.
Składniki
  • tortilla pszenna 4 sztuki
  • salami z pieprzem 10 dag
  • Ogórek konserwowy 2 sztuki
  • serek kanapkowy czosnkowy 1 opakowanie
  • Sałata
Składniki