Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ślimaczki z ciasta francuskiego to pikantna przekąska, która jest prosta do przygotowania i sprawdzi się przy różnego rodzaju imprezach czy wydarzeniach rodzinnych. W smaku nieco przypominają pizzę, dzięki czemu przypasują i dorosłym, i dzieciom.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 58
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 95
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 15
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 485
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 58
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 95
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 15
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 485
Składniki
Pieczarki obierz i pokrój w niewielkie plasterki lub w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż całość do całkowitego odparowania płynu.
Pomidory zblenduj w malakserze z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i oregano.
Złóż ślimaczki z ciasta francuskiego. Rozwiń ciasto francuskie. Najpierw rozłóż równomiernie pieczarki z cebulą i przykryj je połową plasterków boczku. Posyp tartą lub rwaną mozzarellą, a potem skrop sosem pomidorowym. Ciasto zwiń ciasno w rulon. Rulon pokrój na plastry o grubości ok. 2,5 cm. Połóż ślimaczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce rozbełtaj jajko. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadź jajko na wierzchu ślimaczków. Piekarnik rozgrzej do temperatury 185 st. Celsjusza. Ślimaczki piecz przez ok. 30-40 minut, do ładnego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast posyp tartym parmezanem, by ser rozpuścił się pod wpływem ciasta. Przekąskę podawaj na ciepło, tuż po przygotowaniu.