Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Smaczna i szybka przekąska. Minimum roboty, proste składniki, ale smak ok:) Wykorzystałam parówki, serek śmietankowy i żółty ser. Polecam, jeśli mamy w lodówce ciasto francuskie.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek śmietankowy np. Almette ziołowy
  • 3 parówki
  • kilka plasterków żółtego sera
  • pieprz
  • 2 łyżeczki pikatnego ketchupu
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować ulubionym serkiem śmietankowym. Parówko drobniutko pokroić, rozłożyć na całości. Plastry żółtego sera cienko pokroić (albo po prostu zetrzeć kawałek sera). Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem. Z jednej strony ciasta pokropić pikantnym ketchupem (nie za dużo, żeby nie wypływał).

  2. Ciasto francuskie ciasno zrolować wzdłuż dłuższego boku i tak powstałą roladę pokroić na plastry - mi wyszło 16 ślimaczków.

  3. Piekarnik rozgrzać do 200 st. i piec ślimaczki aż się zarumienią - ok. 20-25 minut. Podawać np. z sosem jogurtowym, ale bez niego też dają radę. Jeśli mamy szczypiorek to polecam, dodaje ostrości ;)

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek śmietankowy np. Almette ziołowy
  • 3 parówki
  • kilka plasterków żółtego sera
  • pieprz
  • 2 łyżeczki pikatnego ketchupu
  • szczypiorek do posypania
Składniki