Ślimaczki śmietankowe z grzybami i dynią

Ślimaczki śmietankowe z grzybami i dynią
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: zewaewa
Dziś polecam Wam pyszne ślimaczki drożdżowe z grzybami i dynią. Idealne na przekąskę, do czerwonego barszczyku czy ciepłą kolację. Szybko się robi i szybko znikają.

Składniki

  • FARSZ :
  • 3 solidne garście suszonych grzybów
  • 150 g dyni
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz czarny
  • przyprawa gajowego
  • CIASTO :
  • 500 g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
  • 200 ml śmietany 12 % ( kwaśnej )
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • DODATKOWO :
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. FARSZ :
    Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać.
    Cebulę, dynię i paprykę pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, podsmażyć a potem dodać grzyby.
    Chwilę smażyć, dodać dynię i przyprawy i cały farsz jeszcze smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając.
    Farsz przestudzić.

  2. CIASTO :
    Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać.
    Wlać ciepłą wodę i śmietanę, dodać sól oraz olej i jajko i wymieszać.
    Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
    Potem ciasto ponownie wyrobić.

  3. WYKONANIE :
    Ciasto podzielić na dwie części i każą rozwałkować na placek ( nie za gruby ).
    Każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem, potem wyłożyć po połowie farszu.
    Farsz rozsmarować po cieście i każdy placek zawinąć w roladę zaczynając od węższej strony.
    Roladę ciąć na plastry o grubości około 1 - 1,5 cm i układać płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
    Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i zostawić do lekkiego podrośnięcia.
    Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut.
    Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.

Składniki
  • FARSZ :
  • 3 solidne garście suszonych grzybów
  • 150 g dyni
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz czarny
  • przyprawa gajowego
  • CIASTO :
  • 500 g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
  • 200 ml śmietany 12 % ( kwaśnej )
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • DODATKOWO :
  • 1 jajko
Składniki