Śledzik z cebulką w oleju

Śledzik z cebulką w oleju
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bilcia
Tradycyjny śledzik na polski (i nie tylko)stół

Składniki

  • - 5 płatów śledziowych solonych ( u mnie wyszło pół kilo)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego( u mnie, jak ktoś lubi więcej to według uznania)
  • 1 średnia cebulka
  • pieprz lub odrobina Vegety do smaku

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Wylewamy wodę, jeszcze płuczemy i osuszamy delikatnie. Kroimy w kawałeczki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.
    Na dnie słoika ( 600-700ml) układamy warstwowo - śledzika, zalewamy odrobiną oleju, posypujemy delikatnie cebulką i ew. pieprzem i znów układamy śledzie i tak aż do końca produktów. Słoik zamykamy i zostawiamy w lodówce. Śledzie nadają się od razu do konsumpcji jednak po paru godzinach są jeszcze lepsze . Mogą w takim stanie postać kilka dni w lodówce.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 10 grudnia 2018
Olu, taki śledzik najlepszy.:)
Bilcia 13 grudnia 2018
Ulubiony mojego Teścia ;)
Składniki
  • - 5 płatów śledziowych solonych ( u mnie wyszło pół kilo)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego( u mnie, jak ktoś lubi więcej to według uznania)
  • 1 średnia cebulka
  • pieprz lub odrobina Vegety do smaku
Składniki