Śledzik w śmietanie

Śledzik w śmietanie
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MEGI110278
wiosenny śledzik o każdej porze roku...

Składniki

  • śledz ala matias 0,5 kg
  • cebula 2 szt
  • ogórek kiszony 2 szt
  • jabłko duże 1 szt
  • śmietana 18% 400g
  • szczypiorek
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Śledzie opłukać i skropić sokiem z cytryny.Powinny być lekko słonawe.Jeżeli trzeba (tzn.są zbyt słone) namoczyć wcześniej we wodzie.Ogórki kiszone i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Cebule pokroić w paski i sparzyć wrzątkiem kilka minut.Wymieszać wszystko ze śmietaną i dodać pokrojone śledzie.Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

  2. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (4)

irma 23 listopada 2011
U nas zajadamysię takim śledzikiem. Bardzo ładnie podany.5
nowalijka 24 listopada 2011
no pyszne sa taskie śledziki, bardzo ładnie podane
limetka 17 grudnia 2013
Smaczne i ślicznie podane !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śledz ala matias 0,5 kg
  • cebula 2 szt
  • ogórek kiszony 2 szt
  • jabłko duże 1 szt
  • śmietana 18% 400g
  • szczypiorek
  • cytryna
Składniki