Śledzik w greckim jogurcie

Śledzik w greckim jogurcie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: biurwa
Pyszne, szybie i tanie danie a do tego zdrowe :)

Składniki

  • Śledzie w octowej zalewie, 1 słoik
  • Jogurt Grecki, 1 kubeczek
  • Cebula, 1 szt.
  • Liść laurowy, ziele angielskie, po 1 szt.
  • Cukier, 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w płatki, przekładamy do naczynia dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, łyżeczkę cukru i zalewamy to wrzącą wodą, następnie przykrywamy i zostawiamy na chwilę.

  2. W tym czasie, usuwamy płetwę grzbietową z śledzi i kroimy je na mniejsze kawałki. Sparzoną cebulę przecedzamy, usuwamy listek i ziele, dorzucamy do pokrojonych śledzi, dodajemy jogurt grecki, oraz kilka łyżek wody z śledzi (ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne to chcemy). Dokładnie mieszamy i podajemy z chlebkiem, lub tak jak ja w wersji obiadowej z ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką ;)

Komentarze do przepisu (1)

asiella88 16 października 2013
mmmm mój obiadek z dzieciństwa ziemniaczki i śledzie w śmietanie pycha
Składniki
  • Śledzie w octowej zalewie, 1 słoik
  • Jogurt Grecki, 1 kubeczek
  • Cebula, 1 szt.
  • Liść laurowy, ziele angielskie, po 1 szt.
  • Cukier, 1/2 łyżeczki
Składniki