Śledzik pod kołderką

Śledzik pod kołderką
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: POMPOLINA
pyszny śledzik pod kołderką smaków. Przepis zaczerpnięty z "Palce lizać" , nieco zmodyfikowany.

Składniki

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe zalać wodą i moczyć koło 3 godzin. Następnie odsączyć z wody, zalać mlekiem i moczyć jeszcze pół godziny.

  2. Odsączone filety pokroić w cienkie paseczki i skropić lekko octem.

  3. cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kosteczkę, burakii zetrzeć na grubej tarce, ogórki pokroić w kosteczke , jajka pokroić w kosteczke.

  4. majonez połączyć z jogurtem w proporcji 2:1

  5. w przezroczystym naczyniu układać nastepująco składniki:śledzie, cebulka, ogórki, majonezz jogurtem, pieprz, śledzie ziemniaki, buraki , majonez z jogurtem, pieprz, starte jajka, ogórki.

  6. Gotową sałatkę odstawić do lodówki najlepiej na cała noc by wszystkie smaki się przegryzły.

Komentarze do przepisu (1)

viktoria 15 czerwca 2012
ja daje ugotowaną marchew zamiast ziemniakow,ale faktycznie sledzie w tym zestawieniu sa pyszne!
Składniki
Składniki