Śledzik na raz z zielonymi dodatkami na krakersach

Śledzik na raz z zielonymi dodatkami na krakersach
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Bardzo smaczna sałatka ze śledziem podana na małych krakersach.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe matiasy około 300 g
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 -3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki posiekanego grubego szczypioru
  • duża łyżka z górką śmietany 18 %
  • duża łyżka z górką majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól do smaku
  • krakersy

Przygotowanie

  1. Zielony groszek mrożony zalać wrzątkiem i pozostawić tak na kilka minut. Nie gotować. Groszek będzie jędrny i zachowa piękny zielony kolor. Osączyć na sicie i przełożyć do salaterki.
    Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie ( lub w mleku ) ok 2 godziny. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić w drobną kostkę. Umieścić w salaterce. Dodać sok z cytryny i pozostałe składniki. Ilość soli zależnie od tego jak bardzo wymoczone są śledzie.
    Wymieszać. Małe porcje układać na krakersach i tak serwować.
    Można udekorować listkiem natki pietruszki, kaparem, groszkiem.
    Smacznego.

Składniki
  • 3 płaty śledziowe matiasy około 300 g
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 -3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki posiekanego grubego szczypioru
  • duża łyżka z górką śmietany 18 %
  • duża łyżka z górką majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól do smaku
  • krakersy
Składniki