Śledzie z żurawiną i rodzynkami

Śledzie z żurawiną i rodzynkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Przepis dla lubiących śledzie na słodko.

Składniki

  • 500 g płatów śledziowych matiasów
  • 3 duże czerwone cebule
  • pół szklanki żurawiny
  • pół szklanki rodzynek
  • 300 ml pomidorowej passaty
  • pół łyżeczki tabasco
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyzki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
    Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
    Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
    odcedziłem na sicie.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
    Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
    Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 26 października 2015
Bajeczne! <3
Obserwator 28 października 2015
Dziękuję :)
Składniki
  • 500 g płatów śledziowych matiasów
  • 3 duże czerwone cebule
  • pół szklanki żurawiny
  • pół szklanki rodzynek
  • 300 ml pomidorowej passaty
  • pół łyżeczki tabasco
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyzki oleju rzepakowego
Składniki