Śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami:

Śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami:
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Ta wersja śledzi cieszy się w naszym domu największym powodzeniem.

Składniki

  • 1 kg płatów śledziowych
  • słoiczek sosu bolońskiego (520 g)
  • 5 dag rodzynków
  • 8-10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 5 cebul
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 3-4 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

  1. Na głęboką patelnię wlać olej. Wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę , dodać cukier i chwilę dusić na wolnym ogniu. Śliwki zalać wrzątkiem na 10 minut.
    Następnie dodać sos boloński, koncentrat , odsączone suszone śliwki i rodzynki, przyprawy i ocet. Doprawić wg swojego smaku.Jeszcze smażyć przez 5 minut na wolnym ogniu. Zestawić i ostudzić.
    Wymoczone płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki.
    Połączyć z sosem. Odstawić do lodówki. Najlepsze są na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (1)

ErJot 06 marca 2019
Apetyczny pomysł:)
Składniki
  • 1 kg płatów śledziowych
  • słoiczek sosu bolońskiego (520 g)
  • 5 dag rodzynków
  • 8-10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 5 cebul
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 3-4 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela
  • 1 łyżeczka majeranku
Składniki