Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną

Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Najlepsze śledziki zrobimy zawsze sami, w domu, wybierając ulubione dodatki. Dzisiaj z suszonymi pomidorami, żurawiną i musztardą francuską.

Składniki

  • 5 płatów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 suszone pomidory z oleju
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • Olej, którym zalane były suszone pomidory
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • grubo mielony, czarny pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Śledzie dobrze wymoczyć. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Dodać suszoną żurawinę. Zalać olejem z pomidorów i skropić 1 łyżką octu lub soku z cytryny, tak by były przykryte. Odstawić na 2-3 godziny.
    Cebulę drobniutko pokroić i zalać w osobnej miseczce wrzątkiem na 15 minut. Odsączyć na sicie.
    Pokrojone śledzie ułożyć na podłużnym półmiski, obok cebulka i musztarda a z drugiej strony pokrojone drobno suszone pomidory. Udekorować natką selera lub pietruszki.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 14 lutego
Bardzo fajny przepis :-)
zabecka 15 lutego
Bardzo fajny pomysł na śledzika! Z chęcią spróbuję.
Składniki
  • 5 płatów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 suszone pomidory z oleju
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • Olej, którym zalane były suszone pomidory
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • grubo mielony, czarny pieprz
  • natka pietruszki
Składniki