Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, to moczyć je przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Następnie śledzie osuszyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki.

  2. Pomidory suszone z torebki, zalać gorącą wodą i odstawić je na około 5 minut, aby zmiękły. Po tym czasie wyjąć je z wody i zalać oliwą z oliwek i odstawić na około godzinę, następnie pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki. Można użyć gotowych suszonych pomidorów ze słoika, wtedy już pomidorów nie moczyć.

  3. Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym, wystudzić.

  4. Śledzie wymieszać z cebulką, pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu cebuli i olejem konopnym lub lnianym. Śledzie w słoiku powinny być zanurzone w oleju, odstawić do lodówki na 2 - 3 dni.

Składniki
Składniki