Śledzie z suszonymi grzybami

Śledzie z suszonymi grzybami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: dragonik7
Ich przygotowanie jest proste, nie zajmuje wiele czasu a efekt końcowy z pewnością sprawi, że zagoszczą na Waszych stołach nie tylko w święta.

Składniki

  • 400 g śledzi a’la matias
  • 2 duże cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 6-7 liści laurowych
  • ok 250 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odsączamy i studzimy (1/4 szklanki wywaru z gotowania grzybów zostawiamy).

  2. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju, podlewamy pozostawionym wywarem z grzybów i dusimy aż cebula stanie się szklista.

    Wystudzone grzyby kroimy w paski, dodajemy do cebuli i całość chwilę podsmażamy. Dokładnie studzimy.

  3. Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w 2-3 cm kawałki.
    W litrowym słoiku układamy śledzie, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, kładziemy warstwę grzybów, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i kładziemy listek laurowy. Wszystkie składniki układamy warstwami aż do wykorzystania – ostatnią warstwę powinny stanowić grzyby z cebulą i zioła. Całość zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 dni.

Składniki
  • 400 g śledzi a’la matias
  • 2 duże cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 6-7 liści laurowych
  • ok 250 ml oleju rzepakowego
Składniki