Śledzie z rodzynkami i granatem

Śledzie z rodzynkami i granatem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Dzisiaj proponuję śledziki podane ze słodkimi rodzynkami i kwaskowatymi pestkami granata.

Składniki

  • 1 słoik filetów śledziowych marynowanych w zalewie octowej (400 g)
  • 2 cebule
  • 1 winne jabłko
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki pestek granata
  • pęczek świeżego koperku
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Z filetów śledziowych usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
    Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem na 5 minut. Dokładnie odsączyć na sicie.
    Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę
    Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem i także dokładnie odsączyć.
    Koperek pokroić bardzo drobno.
    Wszystkie składniki umieścić w misce, na koniec dodać pestki granata.
    Majonez połączyć ze śmietaną i musztardą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Wymieszać delikatnie , doprawić pieprzem i solą . Udekorować gałązką koperku. Schłodzić przed podaniem.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 18 listopada 2018
Muszą być pyszne z takimi dodatkami.:)
catha 19 listopada 2018
Uwielbiam śledzie, ale z granatem jeszcze nie próbowałam. Pyszne
Składniki
  • 1 słoik filetów śledziowych marynowanych w zalewie octowej (400 g)
  • 2 cebule
  • 1 winne jabłko
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki pestek granata
  • pęczek świeżego koperku
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
Składniki