Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach

Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Propozycja nie tylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe a'la matias
  • 6 pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Matiasy namoczyłam w wodzie na 2 godziny. Odlałam wodę po tym czasie i przelałam świeżą. Odsączyłam.

  2. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Posoliłam odrobinę. Jak pieczarki zmniejszyły objętość dodałam koncentrat pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze ok. 2 minuty. Odstawiłam do ostudzenia.

    Jak pieczarki i cebula już ostygły dolałam ocet. Wymieszałam.

  3. Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.

    Takie śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce.

  4. Notatki:
    * jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej octu
    * pieczarki i cebulę wystudzić porządnie zanim doda się ocet i matiasy, w innym przypadku matiasy będą się rozpadać. Wszystko ma być zimne.
    * podałam porcję dla 4 osób

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 10 listopada 2019
Ładnie wyglądają:)
ekspresjawkuchni 10 listopada 2019
Świetny przepis na śledzie :)
KulinarnaChwila 10 listopada 2019
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 płaty śledziowe a'la matias
  • 6 pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • sól
  • olej do smażenia
Składniki