Śledzie z curry

Śledzie z curry
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Śledzie z orientalną nutą dzięki dodatkowi przyprawy Curry, która nadaje oryginalnego aromatu oraz pięknego złotego koloru.

Składniki

  • 10 filetów śledziowych a'la matias
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • łyżka gorczycy
  • łyżka curry
  • 2-3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • szklanka oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy przez noc.
    Marchewkę kroimy w słupki, a cebule w piórka. Na patelnię wlewamy pół szklanki oleju, wsypujemy przyprawy i chwilę smażymy. Dodajemy marchewkę i cebulę i dusimy około 5 minut, warzywa powinny być al dente. Do uduszonych warzyw wlewamy resztę oleju. Studzimy.
    Płaty śledziowe przekładamy warstwami warzyw w słoiku wierzch zalewamy pozostałym olejem.

    Przed podaniem płaty śledziowe zwijamy w rulony w środek wkładając warzywa z zalewy. Opcjonalnie można posypać ulubioną zieleniną.

    Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 28 grudnia 2017
Dziewczyny, kobietki, babeczki ;)
Tymi śledzikami, to mnie zabijecie i nie dotrwam do Sylwka xD
FoodSafari 28 grudnia 2017
Może nie;)
szczególnie, że śledzik lubi pływać i warto zrobić go jako przegryzkę również na Sylwestra ;)
Nevermore 29 grudnia 2017
Oczywiście, że warto zrobić jako przegrychę na Sylwka :)
Jest śledzik, jest impreza xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 filetów śledziowych a'la matias
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • łyżka gorczycy
  • łyżka curry
  • 2-3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • szklanka oleju rzepakowego
Składniki