Śledzie w winnej marynacie

Śledzie w winnej marynacie
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Delikatne, w winnej marynacie smakują wybornie. Polecam.

Składniki

  • 7 płatów śledziowych
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela
  • 7 ziaren kolorowego pieprzu
  • 1/4 czerwonej papryki
  • Zalewa:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczymy 2-3 godziny, zmieniając wodę.
    Cebulę kroimy w półplasterki, umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem.
    Paprykę kroimy w cienkie paski.


    Składniki marynaty zagotować i odstawić do ostygnięcia.
    Wymoczone płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Układać w szklanym naczyniu warstwami, przekładając cebulą , listkami, zielem , pieprzem i czerwoną papryką.
    Zalać marynatą i odstawić na dwa dni w zimne miejsce by smaki się przegryzły.

Składniki
  • 7 płatów śledziowych
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela
  • 7 ziaren kolorowego pieprzu
  • 1/4 czerwonej papryki
  • Zalewa:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
Składniki