Śledzie w szafranie.

Śledzie w szafranie.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Na świąteczny stół polecam tak przygtowane śledzie.Są bardzo smaczne i mają ciekawy kolor.

Składniki

  • matiasy 5 szt.
  • szafran niktki
  • śmietana 18 % 200ml
  • cebulka perłowa ze słoika
  • dymka kilka pędów
  • łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • Pieprz cytrynowy

Przygotowanie

  1. Śledzie wymoczyć przez 3-4 godz.co jakiś czas zmieniając im wodę.

    Do miski dać śmietanę ,cukier,pieprz i nitki szafranu.
    Trzepaczką rozmieszać śmietanę ,cukier i szafran do jego rozpuszczenia.

    Cebulkę odcedzić dać do miski ze śmietaną.
    Śledzie pokroić w paski 1,5 cm,dymkę posiekać.
    Wrzucić do miski.Dodać sok z cytryny.
    Całość wymieszać i odstawić na 3-4 godz.do lodówki.

  2. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (14)

Nevermore 18 grudnia 2019
Śledzi na bogato z drogocennym szafranem :D
Trzeba będzie wypróbować, bo co śledź, to jednak śledź :)
fafiatko 18 grudnia 2019
Wykwintne danie! I świetny pomysł!
Maudie 18 grudnia 2019
Wyglądają niesamowicie apetycznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • matiasy 5 szt.
  • szafran niktki
  • śmietana 18 % 200ml
  • cebulka perłowa ze słoika
  • dymka kilka pędów
  • łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • Pieprz cytrynowy
Składniki