Śledzie w sosie chrzanowym

Śledzie w sosie chrzanowym
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Propozycja doskonała na wigilijny stół czyli śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem i cebulką. Delikatny śmietanowy sos z chrzanowym twistem, przełamany kwaskowym jabłkiem

Składniki

  • 4-5 płatów śledziowych
  • 1 cebulka
  • 1/2 kwaskowego jabłka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulkę drobno posiekać, posypać odrobiną cukru i polać połową łyżeczki cytryny i ugnieść lekko.

    Do miski przełożyć majonez, śmietanę, chrzan, resztę soku z cytryny i cukru, sól i pieprz, wymieszać.

    Śledzie pokroić na kawałki, zalać sosem, dodać cebulkę, starte jabłko i natkę, wymieszać całość, odstawić do lodówki, żeby się wszystko przegryzło.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 14 grudnia 2020
Fantastyczne śledzie.
Gratuluje...
KulinarnaChwila 15 grudnia 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 4-5 płatów śledziowych
  • 1 cebulka
  • 1/2 kwaskowego jabłka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, pieprz do smaku
Składniki