Śledzie w śmietanie z koperkiem

Śledzie w śmietanie z koperkiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Śledzie w śmietanie z koperkiem to smaczne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno podczas świąt, jak i w powszednie dni. 

Składniki

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • 1 duża lub małe cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 300 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie sól

Przygotowanie

  1. Wymoczone w wodzie lub mleku płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie przekładamy do miski.
    Obraną cebulę kroimy w półplasterki lub w kostkę. Jeśli chcemy złagodzić jej smak, można ją sparzyć wrzątkiem. Pokrojoną cebulę dodajemy do śledzi.
    Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do miski ze śledzami i cebulą. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z zawartością miski, dodajemy również śmietanę i majonez. Na końcu drobno siekamy opłukany koperek i wrzucamy do pozostałych składników. Całość opcjonalnie doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i wszystko delikatnie mieszamy. Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na noc, żeby smaki się przegryzły.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 04 kwietnia
Pyszotka:)
KulinarnaChwila 04 kwietnia
Pyszotka:)
Docherro 05 kwietnia
Przepyszne:)
Składniki
  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • 1 duża lub małe cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 300 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • czarny pieprz
  • opcjonalnie sól
Składniki