Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
odmiana dla typowego śledzika w oleju

Składniki

  • filety śledziowe matiasy 5 szt
  • cebula 1 szt
  • jabłko twarde, kwaśne 1 szt
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt grecki 2 łyżki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • ocet
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 1. filety namoczyć w czystej, zimnej wodzie, jak będą już prawie wymoczone, dolać do wody 2-3 łyżki octu, żeby śledzie nabrały lekko kwaśnego smaku, odlać wodę, pokroić na 2-cm kawałki,
    2. cebulę pokroić w kosteczkę, jabłko zetrzeć na grubej tarce,
    3. majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać cebulę i jabłko (dodać tyle jabłka i cebuli, ile uważany za odpowiednie do smaku), dodać do smaku soli i pieprzu,
    4. śledzie wymieszać z sosem, odstawić do przegryzienia smaków,




    smacznego

Komentarze do przepisu (4)

kulinarnagosia 27 listopada 2018
Zawsze niezawodne :)
Nevermore 27 listopada 2018
Śledzik zawsze pyszny i kto go nie lubi :)
bryssska 01 grudnia 2018
Jedne z moich ulubionych ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • filety śledziowe matiasy 5 szt
  • cebula 1 szt
  • jabłko twarde, kwaśne 1 szt
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt grecki 2 łyżki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • ocet
  • sól, pieprz
Składniki