Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Klasyczne śledzie w śmietanie

Składniki

  • 400 g filetów ze śledzia (matjas)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 małe ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki octu
  • 500 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Filety wymoczyłem w zimnej wodzie.
    W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie).
    Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ).

  2. W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą.
    Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.

  3. Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby.
    Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
    Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi.

    Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 15 czerwca 2016
Zdołowałeś mnie,ja bym ani godz.nie wytrzymała by tego rarytasu nie spróbować:)
Przepyszne!!!
ciacho50 15 czerwca 2016
Pyszne śledziki, mniamm.
Składniki
  • 400 g filetów ze śledzia (matjas)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 małe ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki octu
  • 500 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki