Śledzie w oleju.

Śledzie w oleju.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Majala
Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

Składniki

  • 6 średnich filetów matjasów ( tych zażółconych bo są smaczniejsze)
  • 3 duże cebule 2 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy sok z 1/2 cytryny
  • ziele angielskie, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy

Przygotowanie


  1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, potem 2 razy zmienić wodę
    W czasie gdy śledzie moczą się, kroimy czosnek i cebulę.
    Na patelnię wlewamy sporo oleju i szklimy cebulę z czosnkiem.

  2. Przyprawy rozcieramy w moździerzu, dodajemy do cebuli.


  3. Zeszkloną cebulę przekładamy do miski i dodajemy sok z cytryny. Studzimy.
    Wymoczone śledzie ( czas podczas którego przygotowujemy cebulę powinien wystarczyć na moczenie) wykładamy na ręczniki i osuszamy.
    Kroimy śledzie na kawałki i wkładamy do miski z cebulą i olejem. Jeśli uważamy, że jest za mało oleju, to troszkę dolewamy.

  4. Mieszamy śledzie z cebulą i olejem i przekładamy ciasno do słoika.


    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 20 grudnia 2018
klasyka rządzi :)
danielek 21 grudnia 2018
No dokładnie-Rządzi klasyka ;)
Składniki
  • 6 średnich filetów matjasów ( tych zażółconych bo są smaczniejsze)
  • 3 duże cebule 2 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy sok z 1/2 cytryny
  • ziele angielskie, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy
Składniki