Śledzie w occie

Śledzie w occie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Dzisiaj śledziki w innej odsłonie. W octowej zalewie zachowują swoją kruchość i smak – polecam :)

Składniki

  • 4 płaty śledziowe
  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielksiego
  • 5 ziarenek pieprzu

Przygotowanie

  1. Na początek do garnuszka wlewam wodę, ocet oraz dodaję listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wszystko zagotowuję – to będzie moja octowa zalewa. Gdy będzie się ona już gotowała, wyłączam gaz i pozostawiam do ostygnięcia. Mniej więcej po 10 minutach dodaję cukier i dobrze mieszam, aby ładnie się rozpuścił. Ważna, abyśmy śledzie zalali zimną zalewą. Gorąca zalewa sprawi, że śledzie się rozpadną.

  2. Śledzie kroję w niewielkie kawałeczki, a cebulę w piórka. Do słoika wkładam na przemian – warstwa cebuli i warstwa śledzia. Słoik wypełniam chłodną zalewą. Na wierzch dodaję listki laurowe i ziele angielskie z zalewy. Na sam koniec dodaję też na wierzch odrobinę oleju. Słoik zakręcam i odstawiam na przynajmniej 3 dni di lodówki.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

marcintor 29 kwietnia 2019
Hej,

Zrobiłem zgodnie z przepisem i smakowo całkiem spoko tylko że strasznie miękkie sie zrobiły. Jakaś... Czytaj całość »
Hej,

Zrobiłem zgodnie z przepisem i smakowo całkiem spoko tylko że strasznie miękkie sie zrobiły. Jakaś podpowiedź?
Składniki
  • 4 płaty śledziowe
  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielksiego
  • 5 ziarenek pieprzu
Składniki