Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym

Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor. Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą.

Składniki

  • 300g filetów śledziowych a'la Matias
  • 250g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 płaska łyżka curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę
  • 1 średnia czerwona cebula, posiekana (można sparzyć wrzątkiem)
  • sól i cukier do smaku
  • świeże listki ziół do dekoracji
  • chrupiące pieczywo do podania

Przygotowanie

  1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę do wymoczenia, w między czasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
    Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki.

  2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą, dodajemy curry, szczyptę pieprzu cayenne, cebulę oraz pokrajane ogórki konserwowe (można je wcześniej obrać ze skórki), doprawiamy do smaku solą oraz cukrem - sałatkę mieszamy.

  3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.

    Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 28 marca 2018
swietny przepis na sledzia, chyba sie skusze :)
Kate85 28 marca 2018
Polecam :)
Nevermore 28 marca 2018
No a ja tu widzę napis "Lawenda" na garnku, a tej nie ma w przepisie xD
Taki żarcik hihi, pyszny... Czytaj całość »
No a ja tu widzę napis "Lawenda" na garnku, a tej nie ma w przepisie xD
Taki żarcik hihi, pyszny przepis, bo super dodatki w moim klimacie :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300g filetów śledziowych a'la Matias
  • 250g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 płaska łyżka curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę
  • 1 średnia czerwona cebula, posiekana (można sparzyć wrzątkiem)
  • sól i cukier do smaku
  • świeże listki ziół do dekoracji
  • chrupiące pieczywo do podania
Składniki