Śledzie Reginy

Śledzie Reginy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Suri2209
Śledzie w tym wydaniu są bardzo pyszne i szybkie do przygotowania. Jest to jedna z potraw, którą przygotowujemy na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • 1 kg solonych śledzi matjasów
  • 4 sztuki cebuli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 15 dag koncentratu pomidorowego
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez godzinę , jeżeli jest potrzeba to dłużej.
    Po namoczeniu wyjmujemy osączamy i kroimy na mniejsze kawałki.

    Cebule kroimy w plastry. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie , aż zmiękną.

    Olej rozgrzewamy w rondelku. Wrzucamy cebule i szklimy ją . Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, Dodajemy cukier, a na samym końcu rodzynki. Zagotowujemy cały czas mieszając.

    Śledzie i sos układamy warstwami w misce lub jak to woli można wszystko pomieszać. Wstawiamy na noc do lodówki aby się wszystko razem przegryzło.

Składniki
  • 1 kg solonych śledzi matjasów
  • 4 sztuki cebuli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 15 dag koncentratu pomidorowego
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
Składniki