Śledzie Proboszcza

Śledzie Proboszcza
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna :) Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi. Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu.

Składniki

  • 1 słoiczek grzybów marynowanych
  • 4-5 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 cebula
  • natka pietruszki (nieduży pęczek)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 5 łyżek octu (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Matiasy moczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. Podmieniłam wodę w tym czasie dwukrotnie.
    Odsączyłam z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 - 2 cm.

  2. Grzybki pokroiłam w drobną kostkę, natkę posiekałam drobno a cebulę pokroiłam w piórka.

  3. W misce wymieszałam olej i ocet, dodałam grzybki, cebulę i natkę. Dołożyłam śledzie, wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na dobę.
    Po tym czasie śledzie już naszły smakami dodatków.

  4. Notatki:
    * ocet nie jest konieczny, ponieważ grzybki są z marynaty octowej
    * miałam prawdziwki i podgrzybki marynowane, fajnie też smakowałyby te śledzie z marynowanymi pieczarkami
    * miałam słoiczek grzybków 330 ml
    * jeśli nie lubimy chrupkiej cebuli można ją wcześniej sparzyć we wrzącej wodzie i koniecznie potem wystudzić

Komentarze do przepisu (10)

Maudie 04 grudnia 2019
Super i śliczne zdjęcie :)
Obserwator 04 grudnia 2019
Wow
KORAL 04 grudnia 2019
Ładne i smaczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 słoiczek grzybów marynowanych
  • 4-5 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 cebula
  • natka pietruszki (nieduży pęczek)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 5 łyżek octu (niekoniecznie)
Składniki