Śledzie po żydowsku

Śledzie po żydowsku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Dla smakoszy śledzi pod każdą postacią pomysł w sam raz, przygotowując je nie spodziewałam się, że znikną tak szybko. Bardzo fajny pomysł na Wigilię, Boże Narodzenie, Sylwestra czy każdą inną okazję. Świetna zakąska! :)

Składniki

  • 4 płaty matiasów
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/5 szklanki octu 10%
  • Sól
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanego kopru

Przygotowanie

  1. Matiasy namoczyłam w zimnej wodzie na całą noc, kilkakrotnie ją podmieniając.

    Na drugi dzień płaty odsączyłam i pokroiłam w 2 centymetrowe paseczki. Jeśli ktoś chce można pokroić na szersze kawałki

  2. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez ok. 30 sekund.

    Olej wymieszałam z octem, dodałam posiekany koper, ziele angielskie, majeranek, cebulę i posiekany w plasterki czosnek oraz odrobinę soli.

    Tak przygotowaną marynatą zalałam śledzie.

    Przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.

    Na drugi dzień śledzie były gotowe do zjedzenia.

Komentarze do przepisu (7)

SprytnaChochla 18 września 2019
Pycha
KulinarnaChwila 18 września 2019
Super śledziki:)
kucharka-amatorka 18 września 2019
Przepadam za śledziami.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 płaty matiasów
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/5 szklanki octu 10%
  • Sól
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanego kopru
Składniki