Śledzie po żydowsku

Śledzie po żydowsku
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: EWAM45
Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam.

Składniki

  • 1 kg. śledzi -matiasy
  • 4 cebule- duże
  • 20 dag.dag rodzynek
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Dodatkowo do słoika: 1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno) 3 łyżki octu winnego jabłkowego

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.

    Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.

    Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękły

  2. Następny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne.

  3. Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika.

    Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę.

    Taka porcja wystarcza na słoik 1,25 litra, Można zrobić w dwóch mniejszych.

  4. Śledzie i oczywiście warstwa je przykrywająca smakują najlepiej po dwóch trzech dniach.

    Takie danie możemy spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami. Oby tylko wytrzymały do świąt.


    Polecam również: Śledzie z pysznie przyrządzoną cebulką:


    http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/11/sledzie-w-doskonale-przyrzadzonej.html

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 28 listopada 2014
Śledzie w tej ,,odsłonie" są rzeczywiście smaczne:-). Kiedyś tez takie robiłam i smakowały całej... Czytaj całość »
Śledzie w tej ,,odsłonie" są rzeczywiście smaczne:-). Kiedyś tez takie robiłam i smakowały całej rodzinie :-).
EWAM45 28 listopada 2014
Jednym słowem znamy te smaki Pozdrawiam Ewa
Konto usunięte 28 listopada 2014
Zapisałam Twój przepis, bo mój się gdzieś zawieruszył :-) i na pewno przygotuje takie śledziki na Święta... Czytaj całość »
Zapisałam Twój przepis, bo mój się gdzieś zawieruszył :-) i na pewno przygotuje takie śledziki na Święta :-). Pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • 1 kg. śledzi -matiasy
  • 4 cebule- duże
  • 20 dag.dag rodzynek
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Dodatkowo do słoika: 1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno) 3 łyżki octu winnego jabłkowego
Składniki