Śledzie po warmińsku

Śledzie po warmińsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: figg
Nie jestem amatorem śledzi ale mam ich kilku w domu i okazuje się że śledzie w tym wydaniu są warte zrobienia.

Składniki

  • Płaty śledziowe solone 50dag
  • Cebula 1szt duża
  • Majonez 4 - 6 łyżek
  • Ocet 10% 5łyżek
  • Cukier 3dag
  • Liście laurowe 4szt, ziele angielskie, gorczyca 1łyżka, pieprz
  • Woda 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Śledzie musimy najpierw wymoczyć około 2 - 3 godzin w zależności jak bardzo są słone. Wodę z octem cukrem, gorczycą, liśćmi laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego zagotowujemy i studzimy.Cebule kroimy w kostkę.

  2. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, układamy w misce warstwami: śledzie, posypujemy pieprzem i cebulą a następnie dwie łyżki majonezu który rozsmarowujemy. Następna warstwa śledzi, pieprz cebula i majonez. Mnie wyszły dwie warstwy więc zużyłam tylko 4łyżki majonezu. Na koniec całość zalewamy wystudzoną zalewą octową. Zamykamy miskę i wkładamy do lodówki. Na drugi dzień należy je przemieszać. Najlepsze są po dwóch dniach leżakowania i mieszania:-))

Składniki
  • Płaty śledziowe solone 50dag
  • Cebula 1szt duża
  • Majonez 4 - 6 łyżek
  • Ocet 10% 5łyżek
  • Cukier 3dag
  • Liście laurowe 4szt, ziele angielskie, gorczyca 1łyżka, pieprz
  • Woda 1/2 szklanki
Składniki