Śledzie po szwedzku

Śledzie po szwedzku
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Miodowo musztardowy sos idealnie pasuje do śledzi.

Składniki

  • śledzie ala matiasy ze słonej zalewy 6 szt
  • olej, cebula, pieprz
  • sos szwedzki:
  • miód 2 łyżki, musztarda 2 ł, oliwa 100 ml, koperek 2 łyżki, pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Śledzie namoczyłam w wodzie przez noc, a potem przełożyłam płaty cebulą, posypałam pieprzem i zalałam olejem.

    https://smaker.pl/przepis-sledzie-w-czerwonej-cebuli,168557,fafiatko.html

  2. Zrobiłam sos szwedzki, wymieszałam miód, musztardę i oliwę z pieprzem, jeszcze trochę soli.

    https://smaker.pl/przepis-sos-szwedzki,158227,fafiatko.html

  3. Proponuję polewać śledzie sosem przed podaniem, smakują wybornie. Osobiście nie przepadam, gdy śledzie są zbyt długo zamarynowane w słodkawym sosie, jak to Szwedzi lubią.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (27)

danielek 10 grudnia 2018
Bardzo fajne :)
kucharka-amatorka 10 grudnia 2018
Temat śledziowy oznacz tylko jedno: Boże Narodzenie tuż, tuż.
bryssska 10 grudnia 2018
Fajny sosik ;-Dd
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śledzie ala matiasy ze słonej zalewy 6 szt
  • olej, cebula, pieprz
  • sos szwedzki:
  • miód 2 łyżki, musztarda 2 ł, oliwa 100 ml, koperek 2 łyżki, pieprz i sól
Składniki