Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kuchniana5
Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie, gorąco polecam!

Składniki

  • 1 kg słonych śledzi, np. matiasy
  • 4 duże cebule
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Filety wymoczyć w wodzie - minimum 2 godziny, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić w większe kawałki.

    Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnię, smażyć, aż się lekko zarumieni. Następnie wlać przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wlać jeszcze pół szklanki oleju, dodać ziele angielskie i majeranek.

  2. Układać w słoiku warstwami: śledzie, sos, śledzie, sos... Następnie zakręcić dokładnie słoik i przechowywać minimum 2 dni w zimnym miejscu.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

pelen_brzuszek 13 kwietnia 2019
już to lubię :)
SlodkoSlodka83 14 kwietnia 2019
Lubimy :-)
gochna55 13 grudnia 2019
Oryginalny "Kaszub" ma jeszcze odrobinę octu (spirytusowego !) :):)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg słonych śledzi, np. matiasy
  • 4 duże cebule
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek
Składniki