Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjna sałatka śledziowa pochodząca z Kaszub. Polecamy nie tylko na wigilijne stoły.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 50 g cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 40 ml octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe przez kilka godzin moczymy w mleku. Odsączamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 2-3 cm kawałki.
    Cebule kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cukier i podsmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie ze sobą łączymy, dusimy 5 min i zestawiamy z ognia. Dodajemy gorczycę, ponownie mieszamy i studzimy. Do sosu dodajemy filety, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka dni przed podaniem.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 29 grudnia 2015
Przepyszne śledziki :)
BEATA1978 29 grudnia 2015
super wyżerka ;)
GREGORHSPEED 30 grudnia 2015
Zniknęły raz dwa :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g filetów śledziowych
  • 50 g cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 40 ml octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
Składniki