Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kardamonovy
Śledzie po kaszubsku

Składniki

  • 5 filetów śledziowych a'la matjas
  • 1 cebula
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • szczypta mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Po tym czasie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze paski. Cebulę kroimy w piórka i smażymy chwilę na oleju, dodajemy do niej przecier, cukier, przyprawy i ocet. Zagotowujemy i studzimy. W misce mieszamy śledzie razem z sosem pomidorowym, przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki.

Komentarze do przepisu (4)

szycha 15 grudnia 2018
cholernie niespojny przepis
co to znaczy "Zagotowujemy i studzimy. W misce mieszamy śledzie razem z sosem... Czytaj całość »
cholernie niespojny przepis
co to znaczy "Zagotowujemy i studzimy. W misce mieszamy śledzie razem z sosem pomidorowym" jak przecier jusz uzylismy - czy ktos mmoze to poprawnie napisac? brzmi smakowicie
GREGORHSPEED 15 grudnia 2018
"Jusz" wyjaśniam, pisząc poprawnie xD. Zagotowujemy, czyli doprowadzamy do wrzenia. Studzimy, bo go... Czytaj całość »
"Jusz" wyjaśniam, pisząc poprawnie xD. Zagotowujemy, czyli doprowadzamy do wrzenia. Studzimy, bo go wysoka temperatura ścina białko. Po wystudzeniu sosu, mieszamy ze śledziami. Miska, to takie naczynie, większe niż ilość produktów wkładanych do niej. Wtedy łatwiej wszystkie składniki wymieszać.
gochna55 13 grudnia 2019
Zrobiłam te śledzie JUŻ w 2017 - umiem czytać ze zrozumieniem. Śledzie pycha, (mój przepis na śledzie po... Czytaj całość »
Zrobiłam te śledzie JUŻ w 2017 - umiem czytać ze zrozumieniem. Śledzie pycha, (mój przepis na śledzie po kaszubsku "zmienił wymiar") polecam. Chociaż to nie są te oryginalne "kaszuby", które miałam. Warto zaserwować :):)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 filetów śledziowych a'la matjas
  • 1 cebula
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
Składniki