Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Śledzie po japońsku to pyszna kompozycja smaków składająca się z jajka, śledzia i korniszonów z dodatkiem zielonego groszku, cebuli oraz jabłka, połączonych z majonezem i śmietaną.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe solone
  • 2 małe cebule
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 5-6 małych korniszonów
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę drobno siekamy, przekładamy do miseczki i posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby puściła sok.
    Wymoczone w wodzie lub mleku płaty śledziowe odsączamy i przekrawamy wzdłuż na pół, 3 paski śledzia odkładamy (  będą potrzebne do owijania jajek ) a pozostałe płaty kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy odcisniętą z soku cebulę.
    Korniszony oraz obrane ze skórki jabłko kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do śledzi i cebuli. Odsączony z zalewy groszek konserwowy łączymy z zawartością miski. Do sałatki dodajemy majonez i śmietanę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.

  2. Ugotowane wystudzone i obrane ze skorupek jajka przekrawamy na pół. Połówki jajek układamy na talerzu stroną przekrojoną do dołu, wokół każdej połówki jajka owijamy przekrojony pasek śledzia i spinamy całość wykłaczką. Dookoła śledzia układamy przygotowaną wcześniej sałatkę. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby wszystkie smaki się przegryzły.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 01 kwietnia
Uwielbiam śledzie pod każdą postacią :)
Pani_Domu 05 kwietnia
Pyszne śledziki :)
Składniki
  • 3 płaty śledziowe solone
  • 2 małe cebule
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 5-6 małych korniszonów
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki