Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przystawka bardzo efektowna ale można też śledziki pokroić w większe kawałki i podawać jako sałatkę:-)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Śledzie namoczyć w mleku przynajmniej 2 godz. Jajka ugotować na twardo. Obrać, odciąć kawałek od spodu. Cebule pokroić w półkrążki, przelać wrzatkiem, odsączyć i poczekać aż ostygnie. Dodać 2 łyżki cukru, łyżkę octu i odrobine posolić. Odstawić na ok 15 minut. Wycisnąć z nadmiaru płynu, dodac groszek i majonez. Otrzymaną sałatkę układać na półmisku kopczykami, na kopczyk ułożyć jajko, owinąć go śledziem wcześniej przyprawionym pieprzem i ewentualne sokiem z cytryny, udekorować kleksami majonezu, papryką czerwoną i gałązkami świeżej pietruszki. Z podanych składników można też zrobić sałatkę która jest równie pyszna i dłużej ją można przechować bo jajka i cała reszta nie obeschną. Wówczas wystarczy pokroić jajka w kostke, śledzie w ok. 3 centymetrowe paseczki, wszystko wymieszać:-)