Śledzie po grecku

Śledzie po grecku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Śledzie w formie sałatki. Wszystko razem wymieszane. Śledzie, marchewka i cebula. Do tego koncentrat pomidorowy i mamy pyszne danie. Dobrze się sprawdzi na świątecznym stole.

Składniki

  • 400 g. filetów śledziowych
  • 400 g. marchewki
  • 400 g. cebuli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (100 g.)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Śledzie namoczyć. Ja miałam w oleju, dlatego moczyłam tylko godzinę,
    ale jeśli są z beczki, to kilka godzin.
    Marchewkę ugotować na półtwardo.
    Następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę pokroić na ósemki, jeśli są duże to na więcej kawałków.

    Na patelnię wlać olej. Włączyć gaz.
    Na zimny olej, wrzucić cebulę.

  2. Smażyć kilka minut, tak żeby cebula straciła surowość.
    Nie powinna się zarumienić.
    Do cebuli dodać utartą marchewkę i koncentrat pomidorowy.
    Wymieszać i wyłączyć gaz. Przyprawić solą i pieprzem, ale delikatnie,
    bo śledzie są słone. Zostawić do wystudzenia.

  3. Śledzie pokroić na dwu, trzy centymetrowe kawałki.
    Dodać do wystudzonych warzyw i wymieszać
    Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki, minimum na 12 godzin, żeby się przegryzły.

Składniki
  • 400 g. filetów śledziowych
  • 400 g. marchewki
  • 400 g. cebuli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (100 g.)
  • sól, pieprz
Składniki