Śledzie po grecku

Śledzie po grecku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: CookWithMe
Doskonałe śledzie nie tylko na wigilijny stół, ale również w powszednie dni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na początku śledzie należy namoczyć w zalewie octowej, w której 1 litr wody zagotowujemy z 1/4 szklanki octu wraz z 5 liśćmi laurowymi i 8 ziarnami ziela angielskiego, łyżeczką soli i cukru.

  2. Śledzie zalewamy ostudzoną zalewą, namaczamy je przez około 6 godzin.

  3. W międzyczasie obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w piórka. Następnie na nagrzanej patelni z oliwą szklimy cebulę, ale musimy uważać by cebula się nie zarumieniła.

  4. Następnie dodajemy marchewkę i warzywa dusimy od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy zmiękną, po czym posypujemy je solą i pieprzem i wrzucamy 5 liści laurowych i 7 ziaren ziela angielskiego.

    Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.

  5. Warzywa zostawiamy do ostygnięcia.
    Śledzie odsączamy od zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami.

    Śledzie najlepsze do spożycia będą na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 09 stycznia 2019
Bardzo smaczny przepis, takich sledzi jeszcze nie robilam!
helenapon 17 lutego 2019
Dziękuję za przepis. Jadłam wiele lat temu. Bardzo mi smakowały ale nie miałam przepisu. Zabieram.
Składniki
Składniki