Śledzie marynowane

Śledzie marynowane
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Śledzie marynowane, to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto.

Składniki

  • 1 kg płatów śledziowych
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 4 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • garść ziaren gorczycy

Przygotowanie

  1. Śledzie dokładnie myjemy i przekładamy do dużej miski.

  2. Do garnuszka wlewamy wodę i ocet dodajemy przyprawy, sól, pieprz i gotujemy 10 minut. Odstawiamy marynatę do wystygnięcia.

  3. Cebulę kroimy w średniej grubości krążki i dodajemy do śledzi.
    Zalewamy śledzie zimną marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 3 dni.

Składniki
  • 1 kg płatów śledziowych
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 4 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • garść ziaren gorczycy
Składniki