Śledzie korzenne

Śledzie korzenne
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Śledzie korzenne

Składniki

  • 3 solone filety śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika (polecam zrobić samemu, bez cukru)
  • 1 liść laurowy
  • pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do oleju wsypujemy przyprawę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie, odcedzone rodzynki, liść laurowy, cebulę, olej z przyprawą korzenną, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem można je jeszcze posypać świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 28 listopada 2017
Super, śledzik na zagrychę zawsze dobry xD
GREGORHSPEED 28 listopada 2017
Fajne połączenie <3 Kradnę ;)
Składniki
  • 3 solone filety śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika (polecam zrobić samemu, bez cukru)
  • 1 liść laurowy
  • pieprz (opcjonalnie)
Składniki