Śledzie korzenne

Śledzie korzenne
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Idealne na Święta

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • świeżo zmielone przyprawy : goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz
  • 4 rozkruszone liście laurowe
  • korzeń imbiru, 2 cm , świeżo posiekany
  • 3 czerwone cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomodorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

  1. Utarłem cukier puder z goździkami, cynamonem, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i imbirem. Natarłem tą mieszanką filety śledziowe. Ułożyłem je w misce , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki.
    Następnego dnia obrałem cebulę, pokroiłem w plastry, zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wszystko wymieszałem i przestudziłem.
    Śledzie pokroiłem na kawałki, ułożyłem w salaterce, obłożyłem cebulą.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 15 listopada 2015
Dla mnie śledziowy hit, na Wigilię idealny :)
BEATA1978 15 listopada 2015
Interesujące połączenie :)
Futka 16 listopada 2015
Przepyszne śledziki :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • świeżo zmielone przyprawy : goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz
  • 4 rozkruszone liście laurowe
  • korzeń imbiru, 2 cm , świeżo posiekany
  • 3 czerwone cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomodorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Składniki