Śledzie Halinki

Przepis dnia 2019-12-10
Śledzie Halinki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Śledzie Halinki. To są śledzie z charakterem. Mieszanka ziół i cebuli w połączeniu ze śledziem jest świetną i wyrazistą w smaku przekąską podczas spotkań przy stole. Propozycja na święta i wiele innych okazji :)

Składniki

  • 4-5 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu

Przygotowanie

  1. Śledzie moczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. W tym czasie podmieniłam wodę dwa razy. Odsączyłam z wody i pokroiłam w paski ok. 2 cm.

  2. Zioła rozkruszyłam w moździerzu a cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku.

  3. W misce wymieszałam olej z octem oraz pokruszonymi ziołami. Dodałam ostudzoną cebulę oraz pokrojone płaty śledziowe. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki na dobę.
    Po tym czasie można już było śledzie jeść :)

  4. Notatki:
    * 1/2 łyżeczki ziół w kulkach to po kilka kulek na łyżeczce
    * octu można dodać wedle własnego smaku albo zastąpić go sokiem wyciśniętym z połówki cytryny

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 07 grudnia 2019
Świetny dodatek jałowca!
KulinarnaChwila 10 grudnia 2019
Super:)
Składniki
  • 4-5 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
Składniki