Śledzie gajowego

Śledzie gajowego
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami - doskonała propozycja na świąteczny stół, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka na imprezę.

Składniki

  • 3-4 matiasy korzenne
  • 2 cebule
  • kilka grzybów suszonych
  • 6 dużych śliwek suszonych
  • pół szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • po kilka ziarenek jałowca i goździków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. trochę wody, gdyby sos był za gęsty

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać wodą, namoczyć i ugotować do miękkości, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Na patelnię dodać pozostałe składniki i grzyby, chwilę wszystko dusić. Dolać trochę wody, gdyby sos był bardzo gęsty. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Sos wystudzić. W słoiku przekładać warstwowo sos i śledzie. Zostawić na noc do połączenia smaków.

    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 3-4 matiasy korzenne
  • 2 cebule
  • kilka grzybów suszonych
  • 6 dużych śliwek suszonych
  • pół szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • po kilka ziarenek jałowca i goździków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. trochę wody, gdyby sos był za gęsty
Składniki