Śledzie Gajowego

Śledzie Gajowego
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Śledzie gajowego. Śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską. Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite!

Składniki

  • 4 płaty śledziowe a'la matias
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3 kulki jałowca
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
  • 1/5 szklanki octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, dwukrotnie wodę odlewałam i zalewałam świeżą. Pokroiłam płaty w paski ok. 2 cm.

  2. Grzyby namoczyłam ( w moim przypadku na noc) na kilka godzin. Ugotowałam w wodzie z moczenia. Kiedy były już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i pokroiłam w drobne kawałki. Odlałam 1/2 szklanki wywaru do zalewy.

  3. Cebulę pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju. Ostudziłam.

  4. Wymieszałam odmierzony płyn z gotowania z octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki.
    Po tym czasie można już było jeść śledzie.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 09 grudnia 2019
Pychota!
fafiatko 09 grudnia 2019
Poprosze ten sloiczek dla mnie!
Składniki
  • 4 płaty śledziowe a'la matias
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3 kulki jałowca
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
  • 1/5 szklanki octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
Składniki